Ierarhul

AUTOBIOGRAFIE

Inalt Prea Sfinţitul Filaret( în lume Teodor Pancu) s-a născut la data de 1 septembrie în anul 1965, s.Ţâgira din r. Ungheni, în familia lui Vasile şi Lidia Pancu. La 5 noembrie 1988, în cadrul slujbei de seară la Catedrala “Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron” din or. Chişinău, de mitropolitul Serapion al Chişinpului şi a Moldovei e tuns în monahizm cu numele de Filaret. Iar la (27 octombrie) 9 noembrie în ziua venerării sf. Mc. Nestor, în cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonisit în treapta de ierodiacon. O zi mai târziu la (28 octombrie) 10 noembrie În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonisit în ieromonah cu dreptul de a purta bederniţă de acelaşi ierarh. În anul 1993 în timpul Sfintei Liturghii din s. Cerlina, r. Camenca este prohirisit egumen de către Episcopul Petru.

Cu ajutorul lui Dumnezeu în primăvara anului 1993 la 19 mai egumenul Filaret Pancu redeschide Sânta mănăstire Condriţa din mun. Chişinău, unde formează o comunitate monahală. În vara anului 1994 la Sfânta liturghie oficiată de Episcopul Petru este ridicat la treapta de arhimandrit.Este stareţ până în vara anului 2005, 2 august.

La şedinţa Sfântului sinod al Bisericii Ortodoxe din Ucraina a Patriarhiei din Kiev din 27 iulie 2005, arhimandritul Filaret Pancu a fost desemnat chiriarh al Eparhiei Făleştiului şi a Moldovei de Est după hirotonisirea arhierească în or. Kiev. Prin lucrarea Sfântului Duh şi, prin alegerea de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei din Kiev, în duminica 6-ea după Cincizecime a fost înfăptuită hirotonisirea arhimandritului Filaret Pancu în treapta de Episcop al Făleştiului şi al Moldovei de Est în Catedrala Patriarhală „Sf. Kneaz Vladimir” în or. Kiev de către Patriarhul Filaret al Kievului şi a Întregii Rusi-Ucraine, împreună cu un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe din Ucraina,
ÎPS Arhiepiscop Iosaf al Belgorodului,
ÎPS Arhiepiscop Antoni de Hmelniţki şi Kameneţ-Podolsk,
ÎPS Arhiepiscop Alexandru de Belaia Ţerkovi,
PS Episcop Climent al Simpferopului şi Crimeeii.

La întoarcere din or. Kiev găseşte Sfânta mănăstire ocupată de poliţişti înarmaţi în frunte cu vicecomisarul mun.Chişinău Petru Cordunianu şi secretarul Mitropoliei Chişinăului şi a Moldovei Vadim Cheibaş şi arhimandritul Petru Musteaţă, este silit să părăsească mănăstirea împreună cu toată obştea (preoţi şi călugări).                                     In 2012  a absolvitU.P.S din Tiraspol,facultatea de psihologie.                                                                                           In 2016 a obtinut licenta de magistru in teologie la Academia Teologica din Lutsk,Ucraina.     La 19 iunie 2020  este ridicat la rang de arhiepiscop de catre Sanctitatea Sa Filaret,Patriarhul Kievului si a Intregii Ucraine.

A fost decorat cu următoarele distincţii:
Ordenul “ Sf. Kneazi Vladimir” grad III de către Patriarhul Filaret al Keivului şi al întregii Rusi-Ucraine la 23 .01.2012.
Medalia „20 ani de independenţă” de către Congresul Azerilor din Moldova la 17. 10. 2011.    Ordinul   “Om cu Inima de Aur”,acordat de statul Azer si inminat de Excelenta Sa ambasadorul Azerbaidjanului in R.M.in data de30 august 2015